Interior & Exterior House Painting in Metrowest MA                             

                                                                                                                                                                    Call Us at (774) 279-0665

Top 10 Questions about Interior Painting.


Interior painting tips.

Interior House Painting Contractors in Metrowest, MA.

Metrowest Painting Contractors in Metrowest, Massachusetts


We understand the importance of quality prep work. We take the time to make any necessary repairs and use only the best paints and materials.

d'Lanes Painting offers to the customers oportunity to understand about interior painting and listed the top 10 questions about interior painting.

d'Lanes painting only use high quality paints such as Benjamin Moore Paint and Sherwin Williams Paint.We will consider customer recommendation or preference of material.

For the solutions to these and many other problems: Call d'Lanes painting at (774) 279-0665 to schedule a
Free Interior Painting Estimate


1) How to remove interior cracking/flaking?

Description: The splitting of a dry paint film through at least one coat as a result of aging, which ultimately will lead to complete failure of the paint. In its early stages, the problem appears as hairline cracks; in its later stages, flaking occurs.

POSSIBLE CAUSES:
  • Use of lower quality paint that has inadequate adhesion and flexibility.Overthinning or overspreading the paint.
  • Inadequate surface preparation, or applying the paint to bare wood without first applying a primer. Excessive hardening and embrittlement of alkyd paint as the paint job ages.

SOLUTION:

 

 Our painters will remove loose and flaking paint with a scraper, sanding the surface and feathering the edges. If the flaking occurs in multiple layers of paint, We’ll filler all necessary area. Prime bare wood areas before repainting. Use of a top quality primer and top coat should prevent a recurrence of the problem.


2) How to remove interior mud cracking?

Description: Deep, irregular cracks resembling dried mud in dry paint film.

POSSIBLE CAUSES:

  • Paint applied too thickly, usually over a porous surface.
  • Paint applied too thickly, to improve inherent poor hiding (coverage) of a lower quality paint.
  • Paint is allowed to build up in corners upon application.
SOLUTION:
  • Our painters will remove coating by scraping and sanding. Prime and repaint, using a top quality latex paint. Mud-cracked areas can also be repaired by sanding the surface smooth before repainting with a top quality latex paint. This type of paint is likely to prevent recurrence of mud cracking, because it is relatively more flexible than alkyd paint, oil-based paint and ordinary latex paint. Quality paints have a higher solids content, which reduces the tendency to mud crack. They also have very good application and hiding properties, which minimize the tendency to apply too thick a coat of paint.

3) How to prevent clacking failure?

 

Description: Loss of caulk's initial adhesion and flexibility, causing it to crack and/or pull away from the surfaces to which it it applied.

POSSIBLE CAUSES:

  • Use of lower quality caulk.
  • Use of wrong type of caulk for a particular application (e.g., using latex or vinyl caulk in areas where there is prolonged contact with water or considerable movement of the caulked surfaces).
SOLUTION:
  • d'Lanes painting only use a top quality water-based all-acrylic or siliconized acrylic caulk if prolonged contact with water is not anticipated. These caulks are flexible enough to adapt to minor fluctuations in the substrate, stretching in gaps that widen slightly over time. They also adhere to a wide range of interior building materials, including wood, ceramic tile, concrete, glass, plaster, bare aluminum, brick and plastic. Note: Silicone caulk should not be painted.

4) How to prevent blocking?

 

Description: Undesirable sticking together of two painted surfaces when pressed together (e.g., a door sticking to the jamb).

POSSIBLE CAUSES:

  • Not allowing sufficient dry time for the coating before closing doors or windows.
  • Use of low quality semigloss or gloss paints.
SOLUTION:
  • d'Lanes Painting only use top quality semigloss or gloss acrylic latex paint. Low quality latex paints can have poor block resistance, especially in warm, damp conditions.Ours painters follow paint label instructions regarding dry times. Acrylic latex paints generally have better early block resistance then vinyl latex paints or alkyd or oil-based paints; however, alkyds develop superior block resistance over time. Application of talcum powder can relieve persistent blocking.

 

5) How to remove mildew?

 

Description: Black, gray or brown spots or areas on the surface of paint or caulk.

POSSIBLE CAUSES:

  • Forms most often on areas that tend to be damp, or receive little or no direct sunlight (e.g., bathrooms, kitchens and laundry rooms).
  • Use of an alkyd or oil-based paint, or lower quality latex paint.
  • Failure to prime bare wood surface before applying the paint.
  • Painting over a substrate or coating on which mildew has not been removed.
SOLUTION:
  • Our painters will remove all mildew from the surface by scrubbing with a diluted household bleach solution (one part bleach, three parts water).Rinse thoroughly. To protect against mildew, We’ll use a top quality latex paint.

6) How to prevent picture framing?

 

Description: An effect of non uniform color that can appear when a wall is painted with a roller, but is brushed at the corners. The brushed areas generally appear darker, resembling the "frame" of a "picture." Also, sprayed areas may be darker than neighboring sections that are brushed or rolled. Picture framing can also refer to sheen effects.

POSSIBLE CAUSES:

  • Usually a hiding (coverage) effect. Brushing will generally result in lower spread rates than rolling, producing a thicker film and more hiding.
  • Adding colorant to a non tintable paint or using the wrong type or level of colorant, resulting in variation in color, depending on method of application.
SOLUTION:
  • Our painters are professional experienced and don't cut in the entire room before roller coating. We work in smaller sections of the room to maintain a "wet edge."

7) How to prevent poor flow leveling?

 

Description: Failure of paint to dry to a smooth film, resulting in unsightly brush and roller marks after the paint dries.

POSSIBLE CAUSES:

  • Use of lower quality paint
  • Application of additional paint to "touch up" partially dried painted areas.
  • Re-brushing or re-rolling partially dried painted areas.
  • Use of the wrong type of roller cover or poor quality brush.
SOLUTION:
  • d'Lanes Painting only use top quality latex paints and materials, which are generally formulated with ingredients that enhance paint flow. Brush and roller marks thus tend to "flow out" and form a smooth film. brush is important; a poor brush can result in bad flow and leveling with any paint.

8) How to prevent poor scrub resistance?

 

Description: Wearing away or removal of the paint film when scrubbed with a brush, sponge, or cloth.

POSSIBLE CAUSES:

  • Choosing the wrong sheen for the area.
  • Use of a lower quality paint.
  • Use of an overly aggressive scrub medium (see Burnishing).
  • Inadequate dry time allowed after application of the paint before washing it.
SOLUTION:
  • Areas that need frequent cleaning require a high quality paint formulated to provide such performance. High traffic areas may require a semigloss or gloss paint rather than a flat paint to provide good scrub resistance.

9) How to prevent roller marks/stiple?

 

Description: Unintentional textured pattern left in the paint by the roller.

POSSIBLE CAUSES:

  • Use of incorrect roller cover.
  • Use of lower grades of paint.
  • Use of low quality roller.
  • Use of incorrect rolling technique.
SOLUTION:
  • d'Lanes Painting only use quality roller to ensure adequate film thickness and uniformity. High quality paints tend to roll on more evenly due to their higher solids content and leveling properties.

10) How to prevent poor stain resistance?

 

Description: Failure of the paint to resist absorption of dirt and stains.

POSSIBLE CAUSES:

  • Use of lower quality paint that is porous in nature.
  • Application of paint to unprimed substrate.
SOLUTION:
  • Higher quality latex paints contain more binder, which helps prevent stains from penetrating the painted surface, allowing for easy removal. Priming new surfaces provides maximum film thickness of a premium top coat, providing very good stain removability.


Note: Images provided by The Rohm & Hass Paint Quality Institute.
www.paintquality.com


We’re a professional and experienced painting contractor company located in Framingham , MA .

We’re 100% insured and we service MA with pride! Choose d’Lanes painting and benefit from many years of combined professional painting experience.

Top 10 Questions About Exterior Painting

Top 10 Questions About Interior Painting

Get Your Free Interior Paint Eestimate Painting  Now!

Call Us at (774) 279-0665.

d'Lanes Painting Services Include:

Exterior House Painting

Interior House Painting

Commercial Painting

Deck Staining

Power Washing

Wallpaper Removal

Wallpaper Installation

We dont paint Houses, We solve painting problems!

A few towns in Massachusetts we service:
Acton, Andover, Allston, Arlington, Ashland,Bedford, Bellingham, Belmont, Bolton, Boston, Boxborough, Boylston, Brighton, Brookline, Cambridge, Canton, Chestnut Hill, Concord, Dedham, Dover,Foxboro, Framingham, Franklin, Grafton, Groton, Harvard, Holden, Holliston, Hopedale, Hopkinton, Hudson, Hyde Park, Jamaica Plain, Lancaster, Lexington, Lincoln, Littleton, Marlborough, Maynard, Medfield, Medway, Mendon, Milford, Millbury, Millis, Millville, Milton, Natick, Needham, Newton, Norfolk, North Andover, Northborough, Northbridge, Norwood, Plainville, Roslindale, Sharon, Sheldonville, Sherborn, Shrewsbury, Slatersville, Southborough, Stow, Sudbury, Sutton, Upton, Uxbridge, Walpole, Waltham, Watertown, Waverley, Wayland, Wellesley, West Boylston, West Roxbury, Westborough, Weston, Westwood, Worcester, Wrentham.

 

 


Home
Testimonials
Portfolio
d'lanes Painting
Why Us
Contact Us
$99 for a room painting ( a $250 value)
Framingham house power wash
Location
Choose Your Paint
Pricing

Our Services:

Commercial Painting

Residential Painting

Exterior:

Exterior House Painting

Top 10 Questions

About Exterior Painting

House Power Washing

Deck Power Washing

Deck Staining

Gutters Installation

Interior:

Interior House Painting

Top 10 Questions

About Interior Painting

WallPaper Removal

WallPaper Installation

Drywall Services

Plastering Services

Finish Carpentry

Handyman

Cleaning:

House Cleaning

Commercial Cleaning

Windows Cleaning

Carpet Cleaning

Gutters Cleaning

 

Residential and Commercial Painting Contractor in Metrowest MA.

All Rights reserved.

http://www.metrowesthousepainting.com

Service area:

Boston interior house painting

Boston exterior house painting

Boston Wallpaper removal

Boston wallpaper installation

Boston deck staining

Boston power washing

Boston commercial painting services

Norfolk interior house painting

Norfolk exterior house painting

Norfolk wallpaper removal

Norfolk wallpaper installation

Norfolk deck staining

Norfolk deck power washing

Norfolk commercial painting services

Newton interior house painting contractors

Newton exterior house painting contractors

Newton deck staining

Wellesley Exterior house painting

Wellesley interior house painting

Wellesley deck staining

Milford interior house painting

Milford exterior house painting

Westwood exterior house painting

Westwood interior house painting

Westwood deck staining

Needham interior house painting

Needham exterior house painting

Needham deck staining

Dedham interior house painting

Dedham exterior house painting

Dedham deck staining